vineri, 23 noiembrie 2012

Poluarea aerului.



Aerul reprezinta o componenta esentiala a mediului incojurator,care datorita proprietatii sale,intretine viata pe planeta noastra.Oxigenul-elementul de baza al compozitiei aerului-este necesar respiratia tuturor organismelor vii.De aceea poluarea aerului este fenomen periculor pentru ele.

Poluarea aerului inseamna modificarea compozitii atmosferei de catre factorii naturali,dar mai ales de activitatile omului,care se rasfinge daunator asupra naturii si sanatatii.Aerul poluat povoaca omului diferite boli ale sistemului respirator-bronsita,pneomonie,astm etc.

Datorita activitatilor umane,in ultimul timp se observa unele modificari ale aerului atmosferic.De la uzine si fabrici,de la mijloace de transport,zilnic in atmosfera se elimina mari cantitati de gaze toxice,fum si praf(Fig. 5).Principala cauza a poluarii aerului atmosferic este arderea diferitor combustibili-carbune,petrol,gaze naturale.

 Fig.5

 



Controlul calitatii aerului in toate tarile lumii,inclusiv in Repuplica Moldova,este efectuat de servicii speciale.

Prin protectia atmosferei se urmareste prevenirea poluarii si imbunatatirea calitatii aerului,pentru a se evita efectele negative asupra mediului incojurator si a sanatatii omului.

Pentru protectia aerului sunt necesare urmatoarele masuri:
*Instalarea filtrelor speciale la cosurile de fum.
*Inlocuirea combustibilului de calitate inferioara cu cel de calitate superioara-mai putin poluat(inlocuirea carbunelui ce gaze naturale).
*Interzicerea utilizarii transportului invechit.
*Amenajarea spatiilor verzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu