vineri, 23 noiembrie 2012

Poluarea solurilor.

Solul este una dintre cele mai importante componente ale scoarte terestre,care impreuna cu apa si aerul formeaza mediul incojurator.Solul determina cresterea platelor si infuenteaza circuitul apei in natura.

Puluarea solului reprezinta orice schimbare a compozitiei sale,care efecteaza negativ mediul de viata al plantelor si organismelor vii,indirect influenteaza sanatatea omului.

Principalele surse de poluare a solului:
*Introducerea in el a cantitatilor mari de ingrasaminte minerale.
*Folosirea nerationala a pesticidelor,erbicidelor si altor substante chimice.
*Extinderea gunoaielor neamenajate.

In scopul protectiei mediului incojurator,in toate tarile lumii,inclusiv in RM,au fost luate sub protectie statului diferite terenuri naturale,numite rezervatii naturale,unde se protejeaza toate componentele naturii:ape,soluri,vegetatie,animale etc.

Fecare tara a lumii dispune fr asa-numita Cartea Rosie(Fig.7 ),in care sunt reprezantate  si descrise specii de plante si animale rare si pe cale de disparitii.Aceste specii necesita o atentie desebita pentru a le proteja.

Fig.7



Protectia mediului este o prioritate a intregii lumi,fapt pentru care ziua de 5 iunie a fost declarata de ONU(Organizatia Natiunilor Unite) Ziua internationala a mediului incojurator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu